Een natuurlijke gevel met baksteen en cederhout

In 2011 vroeg een Brits koppel aan hun architect een plan voor een nieuwe woning. Na een overlijden binnen hun gezin wilden ze een nieuwe start maken in een moderne woning. Ontdek het verhaal achter de materiaalkeuzes van de architect.

Een nieuwe woning voor een nieuwe start

De woning is gebouwd op een uitstekende plaats met uitzicht op de mooie, landelijke omgeving van de stad Winchester. De architect maakte gebruik van de upside-down woonstijl. Hij gooide de typische lay-out helemaal om: de slaapkamers beneden en de leefruimtes op de eerste verdieping.

Een moderne woning in een landelijke omgeving

Het huis staat in contrast met de rest van de buurt: het heeft een plat, overhangend dak en een donkere gevel die gedeeltelijk bekleed is met cederhout. Zowel voor de buitengevel als voor het interieur werd de zwarte gevelsteen Vandersanden Morvan gebruikt.

Een moderne woning in een landelijke omgeving

Het concept achter deze woning: natuur, licht en lucht

De basis voor het concept zijn drie N’en: natuur, natuurlijk licht en natuurlijke lucht. De vorm is bepaald door vier verbonden ruimten. De zone in het midden is omgevormd tot een zen-tuin met centraal een olijfboom. De architect werkte het principe van de drie N’en verder uit op basis van deze eenvoudige indeling.

We weten allang dat in contact staan met Moeder Natuur goed is voor geest, ziel en lichaam. Deze woning is één met de natuur dankzij drie adembenemende uitzichten op het South Downs National Park. Deze panorama's moedigen het koppel aan om naar de toekomst te kijken. Tegelijk geeft de binnentuin ruimte voor rust en bezinning. Daarom staat deze woning gekend onder de naam ‘Four Views’.

Het concept achter deze woning: natuur, licht en lucht

Een zwarte gevelsteen
in combinatie met natuurlijke materialen

De glaspartijen, het dak en de open centrale tuin geven de hele bovenverdieping natuurlijk licht. Dat benadrukt het ruimtegevoel. Grote schuiframen op de eerste verdieping en bij de binnentuin zorgen voor een natuurlijke ventilatie en de aanvoer van frisse lucht.

De architect koos bewust voor eenvoudige en natuurlijke materialen zoals baksteen en cederhout, die een gevoel van rust opwekken. De donkere gevelsteen, Vandersanden Morvan, sluit perfect aan bij het concept van het project. Het cederhout voegt een cocooning-effect toe aan het geheel, zowel binnen als buiten. En de subtiele geur van het hout draagt bij tot de rustige sfeer. 

Projectgegevens 

  • Architect: AR Design Studio 
  • Plaats: Winchester, Hampshire, UK 
  • Gevelsteen: Morvan 
  • Genomineerd voor de Brick Awards 2014 en de Built It Awards 2014 
  • Winnaar Built It Awards 2014: Best Masonry Home 
  • Winnaar The Sunday Times British Homes Award 2014 
  • Foto's: met dank aan AR Design Studio 

Gebruikte gevelsteen

Contacteer een expert

Vandersanden

Riemsterweg 300
BE-3740 Bilzen (Spouwen)

T +32 (0)89 51 01 40
E info@vandersanden.com
Toon alle vestigingen


Zoek showrooms in de buurt van