41 assistentiewoningen met eigentijdse bouwstijl

gevelsteen Boston

LLOX Architecten mocht 41 assistentiewoningen met hoge afwerkingsgraad ontwerpen. De uitdaging? De units moesten van elkaar verschillen en het karakter van het vroegere godshuis in Stabroek moest meegenomen worden in het nieuwbouwproject. Missie geslaagd!

Van Godshuis Aalmoezenier Cuypers tot karaktervolle serviceflats

Stabroek is een gemeente in de Antwerpse polders. Het Godshuis Aalmoezenier Cuypers was er één van de meest kenmerkende gebouwen omwille van de ligging op Laageind, de toegangsweg tot Stabroek. Het origineel karakter behouden was de uitdaging voor de architect. 

Dynamisch volumespel

Het nieuwbouwproject bestaat uit twee balkvormige baksteenvolumes, omarmd door een volume in blauwe hardsteen. Aan de ene kant verwijzen deze twee balkvolumes naar de vleugels van het vroegere godshuis, aan de andere kant naar de containers in de nabijgelegen haven. 

Een belangrijke troef is de dynamiek die tot stand komt door de vele overkragingen en de grote binnenpatio. Architect Geert Bekaert (LLOX Architecten) verduidelijkt: “De vele glaspartijen en het bewust vermijden van kolommen geven een lichte en luchtige indruk. Zo konden we ook een klassiek probleem bij serviceflats vermijden: eentonige, rechte gangen.” 

Dynamisch volumespel

Rode baksteen en gekloofde blauwe hardsteen

Het nieuwbouwproject neemt grotendeels het zicht van het bestaande woon- en zorgcentrum weg. Het gebouw is eerder volumineus en daardoor dominant. De moderne accenten zitten in de vormgeving, de ritmiek van de ramen en de gevels, en de technische infrastructuur. Maar het herneemt wel de kenmerkende bouwmaterialen: rode baksteen en breuksteen.  

De gevelstenen zijn niet gemetseld, maar verlijmd. Dat geeft de gevelvlakken een egaal uitzicht. Als alternatief voor de breuksteen uit beton, koos de architect voor gekloofde blauwe hardsteen in contrast met de rode baksteen ‘Boston’ die gebruikt werd voor de gevel.

Rode baksteen en gekloofde blauwe hardsteen

Duurzame assistentiewoningen en kinderdagverblijf

Ook op duurzaam vlak voldoet het project aan de huidige eisen. Het gebouw heeft hoogwaardige aluminium ramen en genoeg isolatiedikte, vooral op het dak. “De groendaken zorgen voor een bufferend effect tijdens zware regenval en geven extra bescherming aan de dakdichting”, legt architect Geert Bekaert uit. 

De officiële opening van Den Agger vond plaats op 11 september 2015. “Maar in 2014 verhuisden de eerste bewoners al naar deze assistentiewoningen”, zegt algemeen directeur Jos Grootaers. “Het complex biedt ook onderdak aan de opvang van baby’s en peuters tot drie jaar.”, vindt algemeen directeur Jos Grootaers. 

Duurzame assistentiewoningen en kinderdagverblijf

Deze nieuwbouw is een uitbouw van het woon- en zorgcentrum Aalmoezenier Cuypers. Die invulling en samenwerking maakt van het gebouw een geheel dat met twee voeten in de samenleving staat.

directeur Jos Grootaers

Projectgegevens 

  • Project: Den Agger (assistentiewoningen) en De Cruypers (kinderopvang) 
  • Opdrachtgever: Aalmoezenier Cuypers vzw, Stabroek 
  • Architect: Geert Bekaert, LLOX Architecten, Wilrijk 
  • Aannemer: Wienen Bouwbedrijf, Zutendaal 
  • Gevelsteen: Boston, verlijmd in wildverband 
  • Oppervlakte: 6124 m² 

Gebruikte gevelsteen

Contacteer een expert

Vandersanden

Riemsterweg 300
BE-3740 Bilzen (Spouwen)

T +32 (0)89 51 01 40
E info@vandersanden.com
Toon alle vestigingen


Zoek showrooms in de buurt van