Vandersanden

Plac Roosevelta: elastyczne, zrównoważone życie

Nowe życie w sąsiedztwie

Dzielnica Operaplein w ostatnich latach została znacznie odnowiona. Plac Roosevelta stanowi część planu sąsiedztwa w przyszłości i będzie przykładem innowacyjnej rewitalizacji miast. Lokalizacja stanowi idealne miejsce na mieszkania dla studentów: jest blisko do centrum miasta i dworca, a także innych kampusów. Architekci, LSIE, zaprojektowali współczesny budynek w miejskim klimacie, który pasuje do tej wizji przyszłości.

Bawiąc się kompozycją

Projektanci optowali za podejściem przyszłościowym, nie tylko ze względów estetycznych, ale również technicznych. Spełniając obowiązujące dzisiaj standardy energetyczne dla budynków- Urbicoon zrobił krok dalej. Wykonawca wybrał zrównoważone i elastyczne rozwiązanie, które później może zostać przekonwertowane do nowego użytku.

Dzięki prefabrykowanym panelom szkieletowym firmy Machiels Building Solutions, wykończonym panelami Signa firmy Vandersanden, budynek jest elastyczny, a w przyszłości można łatwo zmienić jego przeznaczenie. Panele elewacyjne, z niewielkim wysiłkiem, można wymienić, aby spełnić przyszłe wymagania energetyczne.

LSIE, w połączeniu z Vandersanden, zaprojektował pozornie losowy wzór dla paneli Signa, grając kompozycją i różnymi formatami. Dzięki temu fasada-w przeciwieństwie do szkła- ma naturalny wygląd.

Gotowe do zamontowania

Szczególną cechą tej realizacji był fakt, że panele Signa były gotowe do montażu na panelach drewnianych. Firma Vandersanden dostarczyła odpowiednio wentylowane panele z płytkami, które zostały zamontowane (przez MBS) na ścianach z drewnianym szkieletem. Następnie MBS zbudował zewnętrzną stolarkę aluminiową z ramami okiennymi.

W rezultacie powstał całkowicie wykończony panel, który został w całości przetransportowany na budowę. MBS uzupełnienie frontowej i tylnej fasady budynku zajęło mniej niż dwa tygodnie, bez konieczności rusztowania, a budynek ma osiem pięter. Szybki czas realizacji z pewnością ma swoje zalety: mniejsza uciążliwość dla sąsiadów, gwarantowana jakość oraz konstrukcja perfekcyjnie zaizolowana, wodoszczelna i hermetyczna.

Zmiany z duchem czasu

Kompleks studencki "Roosevelt Square" powstał w innowacyjny i wyjątkowo wydajny sposób dzięki panelom Signa, bez poświęceń w zakresie kreatywności. To harmonijny budynek, który pasuje do wizji przyszłości. Panele prefabrykowane oznaczają, że elewacja może zostać w przyszłości zmieniona z niewielkim trudem. W rezultacie, Plac Roosevelta otrzymał zrównoważony architektonicznie budynek, który może zmieniać się z duchem czasu.

keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right keyboard_arrow_left

Projekt