Vandersanden

Parking w "Castle Garden" Zevenbergen: nostalgiczny z systemem drenażowym

Ogród zamkowy w Zevenbergen jest przyjemnym miejscem w centrum miasta. Ogród zamkowy jest czymś więcej niż tylko parkingiem, a Zevenbergen zmieni się nie do poznania. Dzięki odnowie tej nostalgicznej lokalizacji gmina stworzyła innowacyjne miejsce parkingowe z nawierzchnią, która umożliwia odpływ wody. Wraz z zielenią i różnymi odniesieniami do historii, Ogród Zamkowy pozostał ciekawym miejscem.

Centrum miasta Zevenbergen w Zachodniej Brabancji przechodzi obecnie prawdziwą metamorfozę. De Haven [przystań], wciąż zwykła ulica w centrum miasta z miejscami parkingowymi, ma przekształcić się w prawdziwy mały port. Po dziesiątkach lat nieobecności woda wróci w to miejsce. Łodzie rekreacyjne o wysokości do 1,65 m wkrótce będą mogły cumować w centrum tego niewielkiego miasteczka. Kamieniczki typowe dla nabrzeży kanałów wzdłuż szerokiej ulicy dają wskazówkę, jak to było, zanim został on zasypany w latach 70-tych.

To, że woda wkrótce wróci do centrum miasta, jest przyjemne, ale odbywa się kosztem dwustu miejsc parkingowych w centrum miasta. Poza tym rynek przylegający do portu będzie pozbawiony ruchu samochodów, a małe schody i krawężniki, które nadal tam są, zostaną usunięte. Podobnie jak port, plac odzyska swoją pierwotną funkcję. Stoiska, które teraz są rozrzucone wokół portu, powrócą na rynek. „Jesteśmy obecnie zajęci badaniem lokalizacji materiałów wybuchowych z II wojny światowej, ponieważ Zevenbergen został dwukrotnie zbombardowany. Rzeczywiste prace wykopaliskowe są nadal w fazie przetargowej. Ale już teraz odczuwamy presję z powodu braku miejsc parkingowych", wyjaśnia Werner Voermans z miasta Moerdijk. Dlatego dobrze, że nowy ogród zamkowy, naprzeciwko historycznego serca, jest prawie gotowy do otwarcia. W tej chwili pracują nad ostatnimi szczegółami. To sprawia, że jest to pierwszy projekt części centrum Zevenbergen, który zostanie ukończony.

CASTLE GARDEN

Nazwa Castle Garden mówi ci coś o jej historii: tu wkraczasz na historyczny teren. W czasach starożytnych była to domena Lordów Zevenbergen, jednak te dni już dawno minęły. Jeszcze kilka lat temu mieściła się tutaj szkoła podstawowa, a reszta była częściowo niezagospodarowana i pozostawiona sama sobie. Obszar ten był w skrócie osieroconą przestrzenią, mimo że znajdował się w bliskim sąsiedztwie historycznego centrum Zevenbergen. To się teraz zmieniło. "Nie chcieliśmy, aby stało się to tylko miejscem do parkowania, ale raczej miejscem wypoczynku" - wyjaśnia Voermans. Położone bezpośrednio przy tym terenie są mieszkaniami należące do domu opieki. Podopieczni mają teraz widok na otoczenie i mogą tu chodzić, mimo że tereny nie są jeszcze ukończone, a tu i ówdzie wciąż istnieją ogrodzenia. Aby sfinansować cały projekt, gmina Moerdijk sprzedała pięć działek, bezpośrednio przylegających do tego obszaru. To tutaj budowane są nowe domy.

Aby zoptymalizować obszar mieszkalny tak bardzo, jak to możliwe, postanowiono zasadzić dużo zieleni. Drzewa platanowe, które utraciły swoje miejsce w porcie, zostały przesadzone, aby zieleń wyglądała bardziej dojrzale. „Teren w budowie ma już wiele charakteru" - demonstruje Voermans. Aby podkreślić historię Ogrodu Zamkowego, można znaleźć wiele odniesień historycznych. Niekwestionowanym centralnym elementem jest stalowa replika dawnej Zamkowej Bramy lub Lobbestoren. Jest to stalowa płyta z wyciętym kształtem wieży. Ten szczegół jest odzwierciedlony również w bruku. Voermans jest z tego dumny: „To jest prawdziwe rzemiosło. W rzeczywistości są to wielkie puzzle." W pobliżu bramy można znaleźć historyczny tekst biegnący wzdłuż pasów. Wokół portu umieszczono wiele ławek. W maju, kiedy oficjalnie zostanie otwarty Ogród Zamkowy, banery na drewnianych słupach, z wizerunkami historycznego miasta Zevenbergen, będą oświetlone przez zainstalowane reflektory, nadając temu ostatniemu szlif.


LOKALIZACJA BEZ KAŁUŻ I STOJĄCEJ WODY PO BURZACH

Wysokiej jakości wykończenie, aż do nawierzchni. Krawężniki są  ciemne w kolorze węgla drzewnego, wykonane z płyt 50x50 z wysokiej jakości betonu, które wyglądają jak bruk. „Nie najtańsze materiały" wyjaśnia Voermans. „Ale zrobiliśmy to celowo. Chcieliśmy, aby jego jego urok nie przenikał. System Vandersanden Drainflow umożliwił nam zaprojektowanie powierzchni bez odpływów liniowych i studzienek burzowych" - mówi Voermans. „W rezultacie nawierzchnia jest elegancka i szczelnie ułożona. Podniesienie na ścieżkach wynosi zaledwie trzy centymetry i nie mamy rynienek ani podwyższonych obszarów do drenaży burzowych."

Warstwa specjalnego filcu przepuszczalnego dla wody została umieszczona między nawierzchnią Drainflow a fugami Drainvast. Te dywanowe podstawki, wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu, zapewniają, że woda deszczowa w dalszym ciągu systematycznie wpływa do gruntu, ponieważ w przeciwieństwie do tradycyjnych materiałów fugowych, nie zamulają lub zatrzymują ją. Oprócz specjalnej nawierzchni wokół repliki bramy zamkowej, jest to jedyna w pełni praca ręczna w procesie układania. Filcowe paski były układane przez osoby bezrobotne. „To pozwoliło nam wprowadzić element społeczny do projektu" - wyjaśnia Voermans.

Zrównoważony rozwój jest kluczowy dla Castle Garden. System nawierzchni (pięć tysięcy metrów kwadratowych) jest wodo przepuszczalny, i składa się z trzech niezależnych warstw, pod brukami znajduje się warstwa żwiru, a poniżej gruboziarnista mieszanka granulatu. W przypadku ekstremalnego opadu deszczu zawór sterujący przepływem wirowym umożliwia opóźnione odprowadzanie nadmiaru wody przez wąską rurę kanalizacyjną do kanału wodnego wzdłuż przedniej części ratusza. „Znajdujemy się na skraju gliniastej gleby, dzięki czemu możemy zapewnić odprowadzanie wody bez potrzeby jej pompowania. Przechowujemy ją lokalnie" - wyjaśnia Voermans. Nowe oświetlenie LED przyczynia się również do zrównoważonego charakteru. Jest ono przyciemniane wieczorami, aby oszczędzać energię i zmniejszać łunę świetlną nad miastem. Aby ułatwić zrównoważony transport, istnieją również stanowiska ładowania samochodów elektrycznych. Parking będzie nadal bezpłatny.

Castle Garden jest teraz tak dobry, jak gotowy; a reszta centrum miasta zacznie to zauważać. Tego lata ogłosimy nazwę wykonawcy, który podejmie się wielkiego projektu remontu portu. Musi zostać przeprowadzona ekspertyza materiałów wybuchowych i kanalizacji, a także przegląd innych budowli. 1 stycznia 2019 r. woda będzie przepływać przez kanał, a następnej jesieni, zostaną ukończone otaczające go chodniki. A co z dawną herbaciarnią, w której obecnie mieści się Voermans? Ta przeszkoda zniknie. „Za kilka lat nie będziesz w stanie rozpoznać Zevenbergen".

keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right keyboard_arrow_left

Projekt