Vandersanden

Historia kryjąca się za Orientalnym dywanem

Kolorowanie każdej kostki brukowej

Rixt Hofman była pierwotnie architektem krajobrazu. Obecnie jest doradcą ds. zieleni i przestrzeni publicznej w gminie Beverwijk. Zaprojektowała orientalny dywan. Jej kolega Rob Stapersma jest kierownikiem projektu. Od początku do końca, Rixt i Rob brali udział w realizacji tego konkretnego przedsięwzięcia, które rozpoczęło się jako podprojekt większego planu przekształcenia promenady sklepów meblowych.

Nowy hotspot dla Beverwijk

"Obszar Vision Parallelweg Mix & Match został stworzony, aby ożywić miejską promenadę handlową", wyjaśnia Rob. "Remontując przestrzeń zewnętrzną nadawaliśmy temu obszarowi impetu. "De Kop van de Haven", jak nazywa się ten obszar, musi stać się właściwym hotspotem. To wspaniałe miejsce na odpoczynek, a nie jak dotąd kolekcja miejsc parkingowych. Obszar ten ma również piękne położenie nad wodą i doskonałe połączenie z centrum Beverwijk. "

Plac z zabawnymi elementami

Aby zdecydować o układzie przestrzeni publicznej, wszyscy kupcy wzdłuż promenady sklepów meblowych zostali poproszeni o spotkanie. Rixt wyjaśnia, co mieli na myśli: "Solidne, odważne i z elementami zabawy, to były terminy, z których korzystałam, aby poprowadzić pracę na właściwe tory. Wkrótce po tym wpadłam na pomysł stworzenia orientalnego dywanu. To, oczywiście, odnosi się nie tylko do dywanów dostępnych tutaj, ale także do De Bazaar - największego zadaszonego targu w Europie - który jest tuż za rogiem. Następnie dostosowaliśmy układ przestrzeni publicznej. Dzięki zastosowaniu ogromnych lamp zmierzchowych, donic i dywanu został on zaprojektowany tak, aby wyglądał jak salon. W sumie ma mnóstwo zabawnych elementów! "

Kolorowanie każdej kostki brukowej

Według Rixt proces projektowania był niezwykły. "Zaczęłam od szukania w Internecie orientalnych dywanów. W końcu znalazłam dywanik online i edytowałam kolory na moim komputerze, aby je naprawdę wyróżnić. Następnie umieściłam nad nim siatkę przedstawiającą cegły i ręcznie pokolorowałam każdą cegłę. Dobra robota! Projekt przedstawiał pewne wyzwania. Na przykład w fazie projektowania pomyślałam, że użyłabym bruków w podstawowym formacie. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na duży format bruków ".

"Po przeniesieniu mojego wzoru na wielkoformatowy rysunek techniczny, dywan stał się o około jedną trzecią krótszy. I to nie wyglądało dobrze. Wykonawca musiał się wtedy mocno natrudzić, aby znaleźć sposób na jego dopasowanie, ale ostatecznie udało mu się to. Myślę, że to było bardzo sprytne! Użyłam czterech kolorów bruków: żółty, brązowy, czerwony i fioletowy. To był warunek, który sobie wyznaczyłam, ponieważ w przeciwnym razie byłoby prawie niemożliwe wykonanie tego projektu. Fioletowe cegły wskazują granice wzoru ". Wynik mówi sam za siebie. To nie tylko Rixt i Rob są tego zdania. Kupcy i goście są również mile zaskoczeni tym niezwykłym placem.

Profesjonalna współpraca dla najlepszych rezultatów

Jako kierownik projektu, Rob był odpowiedzialny za płynne postępy prac. I to było wyzwanie, biorąc pod uwagę charakter projektu. Z perspektywy czasu jest zadowolony z procesu i procedur prac wykonawcy. "Wykonawca wykonał pracę bardzo umiejętnie. To był prawdziwy ból głowy, ponieważ bruki są produktem naturalnym i zawsze będą występować niewielkie różnice wymiarów między partiami. "

"Gdy zaczęliśmy przymierzać się do rozpoczęcia prac okazało się, że zaprojektowany wzór wygląda inaczej patrząc na niego z góry, a inaczej z punktu widzenia osoby stającej na nim, aby się nie pomylić co mogłoby być później widocznie i źle wyglądać brukarze ułożyli sznurek w sposób odpowiadający konkretnemu układowi z dywanu, a następnie umieścili bruki wzdłuż tych linii. Jako pierwsze ułożono czerwone bruki, których było najwięcej, docinając je w miarę potrzeby tak aby mieć gwarancję, że wzór zostanie idealnie odwzorowany. To wszystko wymagało ogromnego nakładu pracy 3 osób, jedna osoba czytała plany, następna wybierała odpowiedni kolor, a trzecia układała bruk na właściwym miejscu.”

Znajdź wadę!

Rixt ujawnia kolejny sekret dla zwiedzających: "Dywany orientalne zawsze zawierają wadę w splocie. Podobnie jak nasz brukowany dywan. Nie mówię dokładnie, gdzie. Musisz sam ją znaleźć. Pierwotnie wykonawca usunął "wadę", ale ponieważ była ona naszą intencją! Musieliśmy ją przywrócić na dywanie. Odwiedzającym pozostawiamy możliwość odszukania tej wady. "

Cicha przestrzeń w sąsiedztwie

"Cały obszar przeszedł wielką transformację", mówi zadowolony Rob. "Nowa marina przyciąga więcej turystów. Zainstalowaliśmy również atrakcyjne ławki i więcej miejsc parkingowych. Zabawność dywanika, widok i wysokiej jakości zieleń stworzyły niesamowitą przestrzeń publiczną. Mamy nadzieję, że większa liczba kupców dostrzeże potencjał placu. Oferuje on wiele możliwości dla różnego rodzaju wydarzeń. Otwarcie kilku restauracji z ogródkami stworzyłoby jeszcze lepszą atmosferę w okolicy. Plac stał się już miejscem relaksu po zakupach dla odwiedzających promenadę. Żeby zregenerować się po całodziennych zakupach, idealne, nie sądzicie?”

Informacje o projekcie

Klient: gmina Beverwijk
Projekt: gmina Beverwijk, Rixt Hofman
Wykonawca: Germieco
Kolory bruków: Terra Marrone, Terra Robina, Terra Romana, Terra Fiore
Format: duży format


keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right keyboard_arrow_left

Projekt