Vandersanden

Roosevelt Square: flexibel, duurzaam wonen

De buurt nieuw leven inblazen

De buurt rond het Operaplein onderging de afgelopen jaren een ingrijpende facelift. Als onderdeel van dat toekomstgerichte buurtplan staat de Rooseveltplaats symbool voor innovatieve stadsregeneratie. De locatie is ideaal voor studentenkamers: vlak bij het stadscentrum en het station, en op wandelafstand van heel wat campussen. De architecten, LSIE, tekenden een modern gebouw met een duidelijke urban inslag die naadloos aansluit bij deze toekomstvisie.

Spelen met reliëf

De ontwerpers kozen voor een toekomstgerichte aanpak, niet alleen uit esthetische overwegingen maar ook voor de technische kant. Uiteraard worden de huidige energiestandaards voor gebouwen perfect nageleefd, maar Urbicoon ging nog een stapje verder. De aannemer koos voor een duurzame en flexibele oplossing waaraan later eventueel een nieuwe invulling kan worden gegeven.

Dankzij geprefabriceerde houtskeletpanelen van Machiels Building Solutions, die werden afgewerkt met Signapanelen van Vandersanden, is het gebouw flexibel en bovendien kan de invulling ervan gemakkelijk worden veranderd. De gevelpanelen kunnen vrij eenvoudig worden vervangen om aan latere energievereisten te kunnen voldoen.

LSIE ontwierp samen met Vandersanden een ogenschijnlijk willekeurig patroon met de Signapanelen. Door te spelen met reliëf en formaten kreeg de gevel een natuurlijke uitstraling die in scherp contrast staat met de glaspartijen.

Op maat gemaakt

Opmerkelijk aan deze werkwijze is dat de Signapanelen op maat werden gemaakt voor de houtskeletpanelen en er al in de fabriek op werden bevestigd. Vandersanden leverde de op maat gemaakte baksteenpanelen met ventilatie, die vervolgens op ingenieuze wijze door MBS op de houtskeletmuren werden bevestigd. Daarna maakte MBS het aluminium buitenschrijnwerk met de raamkozijnen. Het resultaat was een volledig afgewerkt paneel dat in zijn geheel naar de werf werd getransporteerd. Minder dan twee weken had MBS nodig om de voor- en achtergevel van het gebouw op te trekken, zonder enige vorm van steigers of bouwstellingen. Nochtans telt het gebouw acht verdiepingen. Die korte omlooptijd heeft zeker zijn voordelen: minder overlast voor de buren, kwaliteit gegarandeerd en een perfecte thermische, waterdichte en luchtdichte bouwschil.

Mee met de tijd, vandaag en morgen

De studentenresidentie ‘Roosevelt Square’ werd dankzij de Signapanelen op een innovatieve en uitzonderlijk efficiënte manier gebouwd zonder in te boeten op creativiteit. Het is een harmonieus gebouw geworden dat naadloos aansluit bij de toekomstvisie. De geprefabriceerde panelen houden in dat de gevel later nagenoeg moeiteloos kan worden aangepast. Zo krijgt de Rooseveltplaats een duurzaam architecturaal gebouw dat probleemloos meegaat met z’n tijd.

keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right keyboard_arrow_left

Project