Vandersanden

Hotel Beila laat je hip overnachten in Bilzen

Midden juni zwaaiden de deuren van Beila langs de Onze-Lieve-Vrouwstraat of op zo’n honderd meter van het stadhuis open. Tijdens een opendeurweekend konden de nieuwsgierigen kennismaken met wat er achter die opmerkelijke gevel schuilt. “Het is een ‘specialleke’. Er is gekozen voor steenstrips van Vandersanden. Wij hebben gezegd ‘Doe maar. Het mag ruw zijn.’ Het resultaat mag er zijn. Wij hebben al veel positieve commentaren gekregen. Het valt op en dat moet ook voor een commercieel pand. De klanten moeten ons vlot kunnen vinden”, beschrijft Carlo. Nochtans waren er oorspronkelijk andere plannen met het vooraanzicht. “Het doel was om de voorgevel te laten staan.

Alleen was dat constructief niet te doen. Er geraakte geen enkele machine binnen. We deden de stad de belofte om hem af te breken en te heropbouwen. Als snel kregen wij de opmerking om er toch iets anders mee te doen. Er zijn verschillende ontwerpen gepasseerd om tot dit te komen. Wij zijn er zeer tevreden over. En dat dankzij de goede samenwerking met de Stad”, benadrukken vader en zoon.

Plaatfundering

Ook de oorspronkelijke plannen met het gebouw hebben Carlo en Bram bijgeschaafd. “Ons eerste idee was een winkel op de benedenverdieping met daarboven een hotel. Maar wat als die winkel leegstaat? Dat oogt niet aantrekkelijk voor het hotel. Uiteindelijk is er beslist om de oorspronkelijk oude bakkerij in dit familiepand te slopen en een nieuw gebouw neer te zetten”, verduidelijk Bram die de rol van zaakvoerder op zich neemt. Doordat het hotel geprangd zat tussen twee gebouwen verliep de werf niet altijd even vlot. “De bakkerij was meerdere generaties oud en recht waren de muren helemaal niet. Van een rechthoek was geen sprake wat de werf er niet eenvoudiger op maakte. Bijkomend probleem was dat wij hier met heel slechte grond zitten. Omdat paalfundering een te groot deel van het budget zou opslorpen, is de keuze gevallen op een plaatfundering. Van voor tot achter.”

Staalskelet uit Peer

Als bouwmethode viel het oog van de familie Bogaerts op staalbouw. Een optie die mee ingegeven werd door plaatfundering. “Maar er zijn nog andere redenen. Enerzijds was er de snelheid van bouwen, anderzijds is het een lichter systeem. Wij hebben geopteerd voor Eurosteel Framing. Een schitterend systeem gezien de bouwsnelheid. En uit Peer bovendien. Vergelijk het met het speelgoed Meccano. Heel licht. Een muur pak je op met vier man. Nadeel is dat je niet zomaar op eender welke plaats de technieken er in kunt bevestigen. Er kan al eens een ijzer in de weg zitten. Even wegslijpen zoals bij bakstenen is echt geen goed idee”, klinkt het met een lach.

Tentoonstellingswand

Op het verlanglijstje van het Bogaertsduo stond vooral veel licht. “Niets is zo erg als een zaak die donker is. Er is veel met glas gewerkt. Achteraan in de zaak beschikken wij over zes meter hoge plafonds. Alles is samen met interieurbureau Creneau International bedacht. Het geheel heeft een industrieel, modern en chic karakter”, weet Carlo. Die zes meter leverde een leuk idee op: een tentoonstellingswand van 23 m lang. “Wij willen er graag een veertigtal kunstwerken op aanbrengen. Zeker lokale kunstenaars zijn welkom om hier hun werk gratis te presenteren. Bedoeling is om de schilderijen regelmatig te vervangen zodat de wand als het ware leeft”, aldus Bram.

Potentieel

Over het budget wil Carlo niet veel kwijt. “Dat is aanzienlijk. Toegegeven, wij hadden het geluk om het pand al in handen te hebben. Volgens de nodige calculaties is een bezetting van 60 tot 65 % wenselijk en mogelijk. Een kamer kost 100 tot 135 euro per nacht. Ook al is er nu met de Rentmeesterij nog een hotel in Bilzen bijgekomen, toch is het potentieel aanzienlijk. Zeker tijdens de bloesem- en zomerperiode. Veel zakenmensen komen naar Bilzen en omstreken, er zijn de bezoekers van Alden Biesen … Het toerisme groeit in Limburg. Bram kan het weten, want hij werkte voor Toerisme Limburg. In Bilzen had je vroeger alleen fietsers, maar hu heb je ook toeristen. Dankzij de elektrische fiets komen er meer mensen in beweging. Oké, je moet het natuurlijk nog waarmaken ook. Maar je kan niet winnen, als je niet gokt. Het is een berekende gok. Bilzen ligt pal in het midden van Genk, Hasselt en Maastricht. Er is Bokrijk, fietsen door het water, het Gallo-Romeinsmuseum … Wij als Limburgers moeten echt niet te bescheiden zijn.”

Douchetoiletten

Met Beila verwezenlijkt Carlo een droom. “Ook al run ik een architectenbureau, toch heb ik altijd iets in de horeca willen doen. Ik heb er veel over nagedacht. Een hotel is het beste verhaal en waar Bram en ik het meeste achter staan.” Hoe dan ook, Bram en Carlo willen er wat speciaals van maken. Op het gelijkvloers komt onder meer een lobby met wijnbar en lounge.

“Beila wil een trendy zaak zijn. Met de bar zijn we nog eens toegankelijk voor iedereen”, verduidelijkt Bram. Het hotel zal enkel ontbijt serveren. “Er zijn immers al zoveel goede zaken in Bilzen. ”Nog op het gelijkvloers komt in het midden een opvallende openlucht patio. De toegang verkrijgt u via een sleutelkaart die u uit kluis aan het hotel haalt. Via WhatsApp of mail krijgen klanten de kluiscode. “Er zal niet 24 uur op 24 iemand aanwezig zijn.

Daarom moeten wij ons slim organiseren.” Beila claimt geen hotelkamer aan te bieden, maar een beleving. Een totaalpakket waarbij een toiletbezoek de gasten ongetwijfeld zal bijblijven. “Elke kamer heeft een apart toilet. Het is maar niets als deze in de badkamer geïnstalleerd is. Bijzonder is dat het allemaal douchetoiletten zijn: verwarmde bril, ledverlichting, de deksel die automatisch opent en er naast wc-papier ook een douchestraal is die haar werk doet. Hygiënisch en ecologisch.

Daarmee zijn we de eerste in Limburg. De eerste keer dat ik het probeerde was echt raar. Maar nu wil ik niet anders. Het is de toekomst”, zegt Carlo met een glimlach.

Naam

Het hotel kreeg de naam Beila mee. “Bij de opstart van dossier was een naam nodig. Na een rondje Wikipedia kwam ik op Beila uit. In 920 is Bilzen zo voor het eerst vermeld. Het betekent woud. Wij hebben nog verdere navraag gedaan om te checken of het historisch correct was en dat is het ook”, besluiten Bram en Carlo.

keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_right keyboard_arrow_left

Project